Ontspannings- en sportmassage? Wat is het verschil?

Sportmassage: Sportmassagetechnieken kunnen worden gebruikt om veelvoorkomende (sport)blessures zoals spierverrekkingen en gespannenheid aan te pakken.

Ontspanningsmassage: een massage puur voor rust en ontspanning.

Deze massagetechniek is niet bedoeld voor therapeutische effecten of voor het omgaan met chronische pijn of ongemak. De massage bestaat uit soepele, glijdende bewegingen, voornamelijk om je te helpen ontspannen, in een langzamer tempo en met lichtere druk te bewegen.

Een paar minuten na de massage vraag ik altijd of de druk naar wens is; zo niet, dan pas ik het aan en ik moedig je aan om op elk moment tijdens de massage aan te geven als ik de druk weer moet aanpassen. Het doel van deze massage is om ontspanning te bevorderen, geen ‘diepe’ massage, maar een lichte massage over de weefsels/spieren van je lichaam. Afhankelijk van de tijd die je hebt gekozen (voor een ontspanningsmassage raad ik sterk 60 minuten of 90 minuten aan) massage ik je rug, benen, armen en nek.

Om ten volle te genieten en te profiteren van dit type massage, raad ik ten zeerste af om te praten – als je praat, span je je spieren aan en zijn ze daarom niet volledig ontspannen. Je wordt ook afgeleid van het doel van de massage: ontspanning. Ik kan wat ontspannende muziek aanzetten, maar als je de voorkeur geeft aan totale stilte, is dat natuurlijk helemaal geen enkel probleem.

Ontspanningsmassage is soepel, zacht, verbetert de bloedsomloop, bevordert de algehele ontspanning en het welzijn.

Als  je in de sportschool een schouderspier overbelast hebt of je schouder belast bij het maken van een plotselinge beweging (bijvoorbeeld nekpijn na onverwacht je nek te hebben gedraaid) dan raad ik je een sportmassage aan.

Sportmassage helpt bij het corrigeren van problemen en onevenwichtigheden in zacht weefsel (spieren, pezen, gewrichtsbanden) die zijn veroorzaakt door inspannende en repetitieve activiteiten bijvoorbeeld RSI bij mensen die vaak achter een bureau zitten). Je hoeft geen sportblessure te hebben om een ​​sportmassage te krijgen.

Voordat een sessie begint, bespreek ik met je je verwachtingen van de massage en vraag ik naar het specifieke gebied waar je last van hebt. Ik pas mijn massage aan op je wensen binnen de hoeveelheid tijd die je hebt geboekt. Om er zeker te zijn dat er geen miscommunicatie is, vat ik samen welke lichaamsdelen ik ga masseren tijdens de behandelsessie.

Een sportmassage hoeft niet per se diep te zijn om verlichting te geven. Ook hoeft de massgae niet pijnlijk zijn. Als een gebied strak en gevoelig aanvoelt en je kunt ontspannen en er doorheen ademen (“zoete pijn”), dan is dat prima; maar als je gespannen bent en het ongemak bestrijdt, kan dit contraproductief zijn. Dus geef mij een seintje als het zo voelt tijdens de massage. Tijdens de massage zal ik je ook altijd vragen of de massage niet te gevoelig voelt; tweerichtingscommunicatie in dit scenario is heel belangrijk.

Hopelijk is nu het verschil tussen een sportmassage en ontspanningsmassge duidelijker voor je geworden en ik hoop je gauw een keer in mijn praktijk te mogen ontvangen.