Je voelt je beter na rekken & strekken!

Je rekt altijd voor en na een training (nou, dat zou je echt moeten doen ๐Ÿ˜‰) Doe je rekoefeningen niet uitsluitend voor je fitnessroutine – maak er een gewoonte van om het elke dag te doen en je zal de voordelen voelen van het verlichten van je spierspanning, beter bewegen en geen “oeeffff” hoeven zeggen als je opstaat uit de stoel!

Het hoeft niet lang duren โ€“ een paar minuten is voldoende; probeer het elke dag op hetzelfde tijdstip te doen – dit helpt je de routine vast te houden – ’s morgens vroeg, elk uur of twee gedurende de dag of net voordat je ’s avonds naar bed gaat.

Heb je hulp nodig bij welke rek&strekoefeningen je wilt doen? Ik ben een grote fan van Hasfit, een online trainingsprogramma waar je geweldige rekoefeningen van verschillende lengtes kan vinden. Als je niet de hele routine wilt volgen, kies dan gewoon een paar stukken uit die bij je past.

Om het voordeel echt te voelen, moet u een rekoefening van ten minste 20 seconden vasthouden.

Links en videos naar de Hasfit rek&strek oefeningen:

12 minuten oefeningen:

30 minuten oefeningen:

25 minuten (yoga rek/strek-oefeningen)

Waarom zou ik uitrekken vraag je jezelf af? Nou โ€ฆ..

Rekken verbetert de lokale bloedcirculatie

Wanneer je rekt, open je je spanningsgebieden die mogelijk hebben bijgedragen aan een verminderde bloedsomloop naar bepaalde delen van het lichaam. Door deze gebieden te openen, kunnen zuurstof en voedingsstoffen elke cel bereiken als dat nodig is, waardoor je lichaam over het algemeen beter functioneert.

Rekken kan energie stimuleren

Voel je je traag en heb je een oppepper nodig? Gewoon bewegen en strekken na een tijdje zitten kan de perfecte remedie zijn. Strek je armen aan je bureau, sta op en maak een wandeling โ€“ het hoeft niet lang te zijn โ€“ 5 minuten is genoeg.

Rekken kan de houding verbeteren.

Door je spieren te verlengen door te rekken, wordt je meer “lichaamsbewust” en realiseert je enkele van je slechte houdingsgewoonten die comfortabel zijn geworden. Door je meer bewust te worden van wanneer je in die slechte houdingen valt, zul je jezelf onbewust weer in een betere positie brengen.

Rekken kan de atletische prestaties verbeteren

Als je dynamisch rekoefeningen uitvoert vรณรณr een training – een type waarbij beweging samen met je rekoefeningen wordt uitgevoerd in tegenstelling tot statisch rekken, het soort dat je gewoon vasthoudt – kan dit je prestaties verbeteren. Het verwarmt je spieren voor de komende activiteit en helpt blessures te voorkomen.

Rekken kan je bewegingsbereik vergroten

Wanneer je spieren gespannen zijn, voorkomt dit dat je het volledige bewegingsbereik in je gewrichten krijgt. Als je heupen en benen bijvoorbeeld gespannen zijn, kan dit betekenen dat je heupen niet zo soepel of niet zo vaak kan bewegen als nodig is. Als je regelmatig rekt, houd je die spieren rond de gewrichten los, zodat ze kunnen bewegen zoals ze zouden moeten.

Het is belangrijk op te merken dat wanneer je rekken aan je dagelijkse routine toevoegt, luister naar je lichaam. Forceer een lichaamsdeel niet voorbij waar het comfortabel aanvoelt; je wilt jezelf niet verwonden. Ik zou zeggen ongeveer 80% van wat je kan.

En ja, ik rek elke dag ๐Ÿ™‚