Sportblessures? Wie kent ze niet!

In deze blog gaat het deze keer over iets waar we allemaal een keer mee te maken hebben gehad: sportblessure. Maar eerst: wat zijn vaak de oorzaken van veel voorkomende blessures en wat kun je er aan doen om ze te voorkomen?

Oorzaken blessure Hoe te voorkomen?
Overbelasting Luister naar je lichaam; het is belangrijk dat je je trainingsschema gedisciplineerd volgt. Je moet jezelf nooit forceren en als je vermoeid bent, en je voelt dat je wat rust nodig hebt, sla je training dit keer over.
Te weinig variatie Varieer je training en dan wordt je lichaam sterker.
Verkeerd trainen Goed kijken hoe je de oefeningen doen. Bij twijfel: vraag de sportinstructeur naar hulp of zoek online. En kies een trainingschema die bij je past.
Doorgaan met trainen terwijl je pijn hebt Je moet nooit doorgaan als je pijn hebt. Stop en geef je lichaam rust. Als de pijn niet overgaat, vraag dan altijd om hulp bij een professional.
Blessure Hoe te voorkomen?
Knieblessures Knieën zijn erg blessuregevoelig door bijvoorbeeld verdraaiing of een knie die op slot schiet. Met oefeneningen worden de spieren rondom je knie versterkt  (dit voorkomt knieletsel).
Rugklachten Het is vaak lastig om erachter te komen wat de oorzaak van een rugklacht precies is – werkhouding, te veel gewicht in de sportschool, slecht matras? Voordat je met oefeneningen gaat beginnen, ga eerst naar een professional om erachter te komen wat de oorzaak precies is.
Nekklachten Ze komen vaak voor - een verkeerde of onnatuurlijke houding, spierspanning maar ook emotie en stress kunnen nekklachten voororzaken. Kijk hoe je slaapt en werkt – kijk je vaak naar beneden aan je telefoon? Zit je lang achter je computer? Probeer een paar simpel nekoefeningen om je nekspieren te ontspannen. Misschien helpt een andere kussen...
Hamstringblessures Deze blessures komen niet alleen voor in de sportschool, maar ook in het dagelijks leven. Hier is een onverwachte beweging vaak de oorzaak. Hou je hamstrings warm want ze zijn extreem gevoelig voor kou. Als je wilt sporten, warm goed op en zorg ook voor een goede cool-down.