Kan ik een massage krijgen als ik zwanger ben?

Om je het antwoord meteen kort en krachtig te geven: ja, dat kan!

Wanneer je zwanger bent, verandert je houding, waarbij het ‘zwaartepunt’ opnieuw wordt uitgelijnd op de heupen, waardoor de spieren en gewrichten worden belast, wat voor sommigen schouder-, nek-, onderrug-, bekken- of heupzenuwpijn kan veroorzaken. Oedeem (zwelling) in de enkels, voeten en handen komt ook vaak voor, vooral in de latere maanden van de zwangerschap.

Als moeder weet ik hoe het voelt en ja, toen ik zwanger was, ging ook voor massages.

Aan het begin van de zwangerschap is het mogelijk om op je buik te liggen (met je gezicht naar beneden) als je je daar prettig bij voelt.

Als dit niet mogelijk is of je wilt dit niet, dan zal ik je in een zijligging plaatsen – ik heb handdoeken en kussens in overvloed om ervoor te zorgen dat je warm genoeg bent en voldoende ondersteuning hebt voor alle noodzakelijke delen van je lichaam, voor optimaal comfort en veiligheid. Als je een gezonde zwangerschap hebt zonder grote gezondheidsproblemen, dan is massage de hele tijd veilig.

Ik heb in de loop der jaren veel zwangere vrouwen gemasseerd, waaronder een dame met een drieling tot aan het einde van haar zwangerschap!
Ik ben me bewust van aandachtspunten en eventuele contraindicaties waar massage niet aan te raden is.

Ik herinner me dat, vele jaren geleden, één van mijn docenten tegen de klas zei: “Een zwangere vrouw is geen zieke vrouw, dus wees niet bang om haar te masseren.”

Om te profiteren van een zwangerschapsmassage zou ik minimaal 60 minuten aanraden – 90 minuten zelfs nog beter.

Ik kijk er naar uit van je te horen!