5 tips om schouder blessures te voorkomen

Schouderblessures zijn een van de meest voorkomende klachten in mijn praktijk. Sporten, bewegen of een baan, die repetitieve bewegingen vereist, betekent dat je het risico loopt jouw schouder te verwonden of pijn te doen. Hier zijn 5 tips om dat te voorkomen

Zorg goed voor je houding

Een goede houding is niet alleen belangrijk voor je nek en rug, maar ook voor je schouders. Als je slap naar voren hangt, wordt je rug afgerond – dit wordt veroorzaakt doordat je gewrichten naar voren worden getrokken en tegelijkertijd worden gedraaid. De structuur van je schouder wordt extra belast en dit kan tot een abnormale bewegingspatronen leiden waardoor je vatbaarder wordt voor blessures.

Altijd opwarmen

Dit lijkt heel logisch maar deze stap wordt vaak genegeerd. Opwarmen is niet alleen voor trainingen en voordat je gaat sporten. Vergeet deze stap ook niet als je werk fysiek veeleisend is of je gaat een activiteit doen waar je niet mee bekend ben – doe een paar schouderrekoefeningen om je spieren op te warmen – je bloedcirculatie wordt verbetert en stijfheid in je gewrichten wordt vermindert.

Versterk je schouders

Zwakke schouderspieren kunnen vatbaar zijn voor blessures. Door ze te versterken, kan je blessures voorkomen – voorwaartse en laterale verhogingen met handgewichten zijn hier goed voor. Als je geen gewichten hebt, zijn jumping jacks, armcirkels en weerstandsrotatieoefeningen met een weerstandsband net zo goed. Zorg ervoor dat je vorm gebruikt wanneer je ze uitvoert.

Vermijd het dragen van zware voorwerpen

Zelf een zwaar gewicht proberen te verplaatsen, is vragen om een ​​blessure (wees niet ongeduldig en denk dat je het kan) maar vraag om hulp: één persoon, twee mensen – hoeveel er ook nodig zijn om te dragen/verplaatsen wat je nodig hebt. Gebruik hendels, katrollen of wielen om spullen te verplaatsen als je het alleen moet doen.

Gezond eten

Calciumrijke voedingsmiddelen zoals melk, boerenkool, sardines, yoghurt, broccoli, kaas en amandelen helpen bij de gezondheid van je botten. Eiwitrijke diëten helpen bij de spiergezondheid. Vind een balans tussen de twee om ervoor te zorgen dat je je lichaam op de juiste manier van brandstof voorziet en blessures helpt voorkomen.

Je gebruikt je schouders meer bij alledaagse bewegingen dan je denkt. Voeg daar nog een sport, hobby of baan bij  die langdurig gebruik van je schouders vereist en je hebt een recept voor blessures als je niet de juiste stappen onderneemt om het te voorkomen. Gebruik deze tips om jezelf te beschermen!