Waarom water drinken na een massage?

Waarom water drinken na een massage?

Na een massage bied ik altijd een glas water aan in het geval dat mijn cliënt dorst heeft. In het verleden zei ik altijd dat de gif- en afvalstoffen moesten worden weggespoeld, zonder dat ik dat in twijfel trok. Ik denk dat ik het zo vaak van anderen heb gehoord en daardoor  is het een mantra geworden: ik was een copycat.

Mijn mening daarover is nu veranderd.

Velen van ons drinken te weinig water. Dus het advies om extra te drinken is natuurlijk prima. Maar als je massage krijgt hoef je echt niet na afloop extra water te drinken.

Spoelt water de gifstoffen echt weg na je massage?

Over welke gifstoffen hebben we het?

Luchtvervuiling? Alcohol? Cafeïne? Sigarettenrook? Of zijn het afvalstoffen en/of bijproducten die door het lichaam worden aangemaakt en die niet meer nodig zijn? Je lichaam maakt deze bijproducten, ongeacht of je een massage hebt.

Ongewenste afvalstoffen worden op verschillende manieren door het lichaam verwerkt – bijvoorbeeld door te urineren of door te worden gerecycled voor een ander gebruik in het lichaam.

De longen raken koolstofdioxide kwijt omdat ons lichaam er niet te veel van kan hebben. Daar komt geen water bij kijken.

De lever en de nieren zijn de belangrijkste ontgifters in het menselijk lichaam en zolang je wateropname redelijk is (geen extra water nodig) gaan ze gewoon door.

Produceert of geeft massage gifstoffen af?

Het lichaam recyclet en herverwerkt op natuurlijke wijze stoffen in het lichaam en massage maakt geen verschil. Het zal hoe dan ook gebeuren.

Helpt water de gifstoffen weg te spoelen?

De vochtbalans in je lichaam blijft stabiel, of je nu wat meer of wat minder drinkt – het lichaam doet fantastisch werk door de stoffen in je lichaam te reguleren en aan te passen aan de buitenomgeving (homeostase) en hierdoor kun je functioneren .

Als je meer water drinkt dan dat je nodig hebt, zul je alleen maar meer plassen.

Op voorwaarde dat je geen onderliggende gezondheidsproblemen hebt, zullen organen in hun eigen tempo ontgiften – als je geen drankje na de massage wilt, helemaal prima; het betekent niet dat het ineffectief is en aan de andere kant, meer drinken zal het niet effectiever maken. Als je dorst hebt, neem een slok water 😊

Het is leuk om klanten een glas water aan te bieden om hun dorst te verminderen na een massage, maar voor zover ik na onderzoek van deze blog heb kunnen zeggen, is er geen wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat water de gifstoffen die vrijkomen bij de massage wegspoelt.