Feit of fabel: helpt massage met slapen?

Tijdens een massage gebeurt het soms dat een cliënt achteraf tegen mij zegt: “ooooh, ik viel bijna in slaap!”. En ja, soms heb ik zelfs wat gesnurk gehoord….dus ja, een massage kan slapen veroorzaken.

Slapeloosheid/gebrek aan slaap kan tot fysieke, mentale en emotionele gezondheidsproblemen leiden – maar waarom hebben we slapeloosheid?

Nou bijvoorbeeld door Pijn – klanten komen bij mij met een stijve nek of pijn in de onderrug. Soms zo erg dat ze er niet van kunnen slapen. Massage helpt deze problemen te verlichten – je spieren ontspannen, de doorbloeding wordt gestimuleerd en je zenuwen zijn gekalmeerd.  

Stress en angst

Zit je hoofd vol vanwege je werk, of door een vervelende thuissituatie? Vind je het moeilijk dit uit te schakelen? Als je onder stress staat, komt het stresshormoon cortisol vrij en dit stimuleert het zenuwstelsel om ons op actie te komen. Dat is fijn als je een uitdaging hebt en alert moet blijven maar niet zo fijn als je wilt slapen. Massage kan helpen met het verlagen van cortisol en het verhogen van het “feel-good” hormoon serotonine – dus ga je van “vechten of vluchten” naar “rusten en verteren”.
Dus, hormonen in balans en geest tot rust gekomen = slapen!

Overgang

Veel vrouwen in de overgang hebben moeite met slapen en dit is geen verrassing. Nachtelijk zweten, opvliegers, angst: het is genoeg om iedereen wakker te houden. Regelmatige ontspanningsmassages kunnen vrouwen helpen die last van slapeloosheid als gevolg van de overgang  hebben.

Massage ontspant je lichaam en geest gedurende de massagesessie, en ook de uren daarna. Of je nu je schoonheidsslaapje wilt inhalen of aan slapeloosheid lijdt, na een massage ben je dan klaar voor een goede nachtrust…